Het zijn uitdagende tijden, ook voor de gemeente Heist. Ondanks alles blijft de Heistse liberale partij positief gestemd over de toekomst. In de meerjarenplanning werden tal van ideeën en projecten opgenomen onder impuls van Open Vld.

Alvorens er ook maar sprake was van één nieuwe uitgave, heeft Open Vld er voor gepleit om alle departementen te screenen en waar mogelijk besparingen door te voeren. Zo vond intussen een eerste besparingsronde plaats in alle departementen, evenwel zonder aan het personeelsbestand te raken. Met name voor het OCMW hield Open Vld het been stijf en werden afspraken gemaakt voor een kritische benadering van alle uitgaven, op basis waarvan een grondig besparingsplan werd opgesteld.

De komende jaren blijft er ruimte voor nieuw initiatief en beleid. “Een gemeente die stopt met investeren, sterft een stille dood”, aldus Muriel Bosman, secretaris van Open Vld Heist. Precies daarom werd gekozen voor de uitbouw van het sportpark langs de Lostraat met ondermeer een zwembad. De beste tijd van de twee zwembaden op Heists grondgebied liggen ruim achter ons. “Wie een zwembad in onze gemeente een prestigeproject noemt, weet niet waar hij over spreekt. Vraag bijvoorbeeld eens aan de vele gebruikers van het Itegems zwembad of zij investering in een nieuw zwembad zien zitten”, aldus nog Muriel Bosman.

Eén van de belangrijkste programmapunten van zowat alle partijen in de aanloop naar de laatste verkiezingen, was de verbetering van bestaande en aanleg van nieuwe fietspaden. Het leek eerder stil op dit front maar niets is minder waar. Openbare Werken, een bevoegdheid van Open Vld in dit schepencollege, neemt de vraag van de Heistse inwoner ter harte. “Er zijn elk jaar van deze legislatuur belangrijke middelen voorzien voor de nodige werken aan de Heistse fietspaden. Er is tot het eind van de legislatuur ruim 5 miljoen euro ingeschreven alleen voor de fietspaden. Dit cijfer zal nog aangepast worden, want voor het onderhoud van bepaalde fietspaden wachten we nog op de volledige inventarisatie van alle werk. Vanaf maart 2014 starten de werken effectief. Eerder was niet mogelijk omwille van een aantal administratieve redenen”, legt Patrick Wijns, raadslid voor Open Vld Heist uit.

Eveneens onder impuls van de Heistse liberalen kon snel een doorstart genomen worden met de werkzaamheden in de dorpskern van Itegem. “Nadat de aannemer failliet was gegaan, vreesde zowat iedereen in Itegem en daarbuiten voor maandenlange ellende. Uiteindelijk bleef het tijdverlies beperkt tot slechts anderhalve maand en zijn de werkzaamheden intussen hervat”, stelt voorzitter Veerle Onsea. Een mooie verwezenlijking waardoor een redelijke einddatum weer haalbaar wordt.

In de zomer van 2011 organiseerde Open Vld een bevraging in de Bergstraat. “Onze eigen enquête toonde toen reeds duidelijk aan dat het merendeel van handelaars én inwoners gewonnen was voor het idee om de lijnbussen niet langer in maar rond de Bergstraat te sturen”, bevestigt Carl De Bie, gemeenteraadslid voor Open Vld. “Dit advies werd indertijd doorgegeven aan de Adviesraad voor Verkeer, en Open Vld heeft deze mening later opgenomen als programmapunt bij de verkiezingen.  Vandaag zijn precies daarover gesprekken opgestart tussen gemeentebestuur en de Lijn”, besluit De Bie.